Olika intervallpass för bättre kondition

Olika typer av intervallpass är perfekt träning och det finns många olika variationer av denna sorts träning. Träning genom intervallpass är särskilt bra om du är en löpare. Tänk på att utrusta dig rätt inför din intervallträning. Ett knäskydd är bra om du har problem med knäna och ett ankelskydd är bra för att skydda dig från stukningar. Det finns egentligen hur många variationer på intervallpass som helst att göra. Det kan vara korta intervaller, medellånga, och långa intervaller. Sedan finns det även pyramidträning och ultraintervaller.

Intervallpassens utformning

Kort intervall är det man vanligtvis kallar de intervaller som sträcker sig mellan 30-90 sekunder. En övning är att använda sig av sju koner och placera dem en centralt med sex stycken koner runt omkring.  Detta kallas stjärnan och det man ska göra är att springa från yttre kon till inre, vidare till nästa yttre och på detta vis bildas en stjärna, därav namnet. De flesta brukar köra ca 12-20 intervaller av den här typen.

Medellånga och långa intervaller är ofta mellan 600 meter och 5 km långa. Om man har som mål att kunna springa 5 km på 10 minuter så kan passet läggas upp så att springa sex intervaller á 600 meter var. Då ska du springa dem på 4 minuter var. Pyramidträning är en variant av träning där man kombinerar flera olika intervaller till ett pass och tar de intervaller man vill ha med helt enkelt. Ultraintervaller, består ofta av 10 km löpning, vila 2-3 timmar och så springa igen, och en del kör 6.-8 intervaller på detta. En annan form av intervallträning är att göra så kallade fartlekar. Då leker man helt enkelt med den fart man har när man springer och varierar den. Ena stunden springer du snabbt, andra stunden springer du i snigelfart.